Қазақстандық шұжықтың құрамында малдың терілері, сүйектері мен шайыр табылды, деп хабарлайды “Еуразия бірінші арнасы”.
Қазақстанда жасалған пісірілген шұжық құрамындағы еттің орташа үлесі килограмына 16-20% құрайды. Негізінен қазақстандық шұжық қоспалардан тұрады. Шұжық өндіруші Фархад Мадалиев айтқандай, “нағыз шұжық толығымен еттен тұруы тиіс, 97-98% “.
Мәдалиевтің айтуынша, Қазақстанда нағыз шұжық сирек кездеседі. Рецептураларға жауапсыз қарайтын шағын цехтар саны көп. 500 теңге тұратын шұжық нағыз болуы мүмкін емес, өйткені қазіргі уақытта ет сатып алу бағасы 1 500 теңгені құрайды.
Тағам өндірісінің технологы Ясин Узаков айтқандай, шұжық құрамында өсімдік шайыры, субөнімдер, дәм күшейткіштер, хош иістендіргіштер бар. Кептірілген шошқа терілері тартылады, олардың ішінен шұжық ингредиенті болып табылатын ұн тәрізді ақуыз алынады.
Өнім құрамы заттаңбада көрсетілгенге сәйкес келмеген жағдайда өндіруші фирма 24000 теңгеден 300000 теңгеге дейін, ал зардап шеккендер болған жағдайда 5 000 000 теңгеге дейін айыппұл төлейді. Бұл мәселені өнім туралы тексерілген ақпараты бар арнайы код арқылы шешкілері келеді. Бұл таңбалау қазір әзірленуде.
Мамандар шұжықтың кесіндісіне назар аударуды ұсынады, оның түрі табиғи болуы және дәмдеуіштердің иісі аңқып тұрмауы керек.
Сурет: Турар Казангапов