Өткен жылы Қазақстанда ет және ет өнімдерінің барлық түрлеріне бағаның өсуі азаматтар үшін сүйікті және үйреншікті тағамдардан бас тартуға себеп болған жоқ
Қазақстанда 3 тоқсанның қорытындысы бойынша тұрғындар көп ет тұтынатын аймақтар анықталды.
Ет және ет өнімдерін тұтыну бойынша Қарағанды, Павлодар және Алматы облыстары көш бастап тұр, олардың тұрғындары үшінші тоқсанда орташа есеппен 22 килограммнан жеді.
Ең аз ет Қазақстанның оңтүстігінде — Жамбыл (16,6), Қызылорда (15,6) және Түркістан (15,2) облыстарында жейді.
Астаналықтар жылына орташа есеппен 17,1 килограмм ет, алматылықтар — 19 килограмм, ал Шымкент тұрғындары — 17,6 килограмм ет жейді.
Сарапшылар атап өткендей, ең көп — 10,5% -ға жылқы еті қымбаттады, оның килограмы сатып алушыларға орташа есеппен 1745,5 теңге тұрады. 1302,5 теңге / кг, яғни 7% – ға дейін шошқа еті қымбаттады, қазақстандықтар арасынды ең көп тұтынылатын сиыр еті 6,7% қымбаттап, оның бір килограммы 1543,1 тенге тұрады. Тауық еті де айтарлықтай қымбаттады. Тек соңғы айда оның бағасы 1,5% — ға көтерілді – бір килограммы 798 теңгеге дейін көтерілді. Бір жыл ішінде баға 6,4% – ға өсті.
Сонымен қатар, мамандар өткен жылмен салыстырғанда, биылғы жылдың үшінші тоқсанында елдің барлық аумағында ет тұтыну жан басына шаққанда 19 килограммға дейін өскенін атап өтті.
Қазақстанда қой етін бір адамға шаққанда 22% — ға — 1,9 килограмнан артық, ал қалаларда 45% – ға-0,9 килограмға дейін артық сатып ала бастады. Үшінші тоқсанда ел азаматтары орташа есеппен бір адамға 5,7 килограмм сиыр етін жеді,ал тауық етін тұтыну 6,9% — ға-1,1 килограмға дейін өсті. Тауықтарға сұраныстың күрт өсуі ауылдық жерлерде де байқалады – 20,3%. Бұл ретте, ауылдарда да, қалаларда да жылқы етін тұтыну кеміді.
Өткен жылы қазақстандықтар орташа есеппен жан басына шаққанда 63 килограмм ет жеді. Алайда ҚазКСР (1990 жыл) кезінде етті орташа тұтыну бір адамға 68 килограммға тең болғанын айта кету керек
Сулет: sputniknews.kz