Эрланген — Нюрнберг (Германия) университетінің ғалымдары шоколад, шай, кофе және шарап құрамына кіретін гидрохинондар, мырышпен үйлескенде, қартаю процесін баяулата, тотығу процесін болдырмайтынын анықтады. Зерттеушілердің қорытындыларымен Phys.org.порталында танысуға болады.
Ғалымдар цинк гидрохинон тобын белсендіріп, суперксидтің табиғи қорғанысын — протеиндер немесе липидтер сияқты дененің, өз биомолекулаларын зақымдайтын адам клеткасының тыныс алуының жанама өнімінен қорғайды.
Тек гидрохинон супероксидті бұза алады. Алайда, егер мырыш пен гидрохинон біріктірілсе, супероксиддисмутаза ферментін имитациялайтын кешен құрылады. Бұл заттар, ағзаны тотығудан туындаған тозу процестерінен қорғайды және антиоксиданттық әсер етеді.
Осылайша, супероксид метаболизденіп, ағзаның зақымдануын болдырмайды, яғни тотығу стрессін болдырмайды.
Бұған дейін диетологтар, жерорта теңізі диетасы және балық пен теңіз өнімдеріне бай, әлемнің басқа да асүйлері анықталғандай, аса пайдалы май қышқылдарының көп мөлшерде болуына байланысты, қарт адамдардың денсаулығы үшін пайдалы болып шықты.